Cine are obligatia de a emite CMR?

In ce priveste obligatia de a emite CMR (document de transport international), precizam ca scrisoarea de trasura (CMR) se intocmeste de catre expeditor si transportator si face dovada, pana la proba contrarie, a conditiilor contractului si a primirii marfii de catre transportator.

In absenta inscrierii in scrisoarea de trasura – CMR a rezervelor motivate ale transportatorului, exista prezumtia ca marfa si ambalajul ei erau in stare aparenta buna in momentul primirii de catre transportator si ca numarul de colete, cat si marcajele si numerele lor erau conforme cu mentiunile din scrisoarea de trasura.

Conform art. 5 din Conventia din 19/05/1956 referitoare la contractul de transport international de marfuri pe sosele (CMR), scrisoarea de trasura este intocmita in trei exemplare originale, semnate de expeditor si de transportator, aceste semnaturi putind sa fie imprimate sau inlocuite prin stampilele expeditorului si transportatorului, daca legislatia tarii in care este intocmita scrisoarea de trasura o permite.

Primul exemplar se remite expeditorului, al doilea insoteste marfa, iar al treilea se retine de transportator.

In cazul in care marfa de transport trebuie sa fie incarcata in vehicule diferite sau daca este vorba de diferite feluri de marfa ori de loturi distincte, expeditorul sau transportatorul are dreptul sa ceara intocmirea de scrisori de trasura pentru fiecare vehicul folosit sau pentru fiecare fel de marfa ori lot de marfuri.


CMR Management Online
Utilizarea este GRATUITA !*

Inregistreaza-te