CMR

Ce este CMR-ul?

C.M.R.- Acord international privind contractele de transport (= CMR provine din limba franceza, Convention relative au contrat de transport international de marchandises par route).
CMR-ul, denumit si scrisoare de trasura, reglementeaza transportul marfurilor de orice fel, cu autocamioane. Se foloseste cand locul de incarcare si locul de descarcare sunt in tari diferite. Cel putin una dintre aceste tari trebuie sa fie membra CMR. Acest lucru este valabil indiferent de sediul sau cetatenia partilor. Acordul este valid in toate tarile membre ale Uniunii Europene, precum si in alte cateva tari.

Tarile care au aderat la conventia CMR si unde necesar completarea unui CMR sunt: Albania, Armenia, Austria, Azerbaijan, Belarus,Belgium, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Cyprus, Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland, France, Georgia, Germany, Greece, Hungary, Iran (Islamic Republic of),Ireland, Italy, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Latvia, Lebanon, Lithuania, Luxembourg, Malta,Mongolia, Montenegro, Morocco, Netherlands, Norway, Poland, Portugal, Moldova, Romania,Russian Federation, Serbia, Slovakia, Slovenia, Spain, Sweden, Switzerland, Tajikistan,The former Yugoslav Republic of Macedonia, Tunisia, Turkey, Turkmenistan, Ukraine, United Kingdom, Uzbekistan.

In cazul in care o situatie nu este reglementata suficient prin CMR, este aplicabila in completare legislatia nationala.
Raspunderea in cazul daunelor produse in timpul transportului este, de asemenea, reglementata prin scrisoarea de trasura.
CMR-ul este destinat exclusiv transportului de marfuri cu autovehicule rutiere, containerele si suprastructurile modulare nefiind considerate vehicule.

Ce contine un CMR

Datele cuprinse in scrisoarea de trasura CMR sunt: expeditorul, destinatarul, documentele insotitoare, tipul si cantitatea marfurilor transportate, numarul de inmatriculare al autovehiculului, transportatorul. Aceste date trebuie completate corect in scrisoarea de trasura.

CMR-ul se intocmeste trei exemplare originale, dintre care unul (dovada primirii) este pentru expeditor, cel de al doilea (dovada livrarii) este pentru transportator, iar cel de al treilea este pentru destinatar.

Conform articolului 5 si articolului 6 din Conventia privind contractul pentru transportul international de marfuri pe sosele (CMR) (Geneva, 19 mai 1956), completata de Protocolul 1978  Conform Art. 6 –

1. Scrisoarea de trasura trebuie sa contina urmatoarele date:
a) locul si data intocmirii sale;
b) numele si adresa expeditorului;
c) numele si adresa transportatorului;
d) locul si data primirii marfii si locul prevazut pentru eliberarea acesteia;
e) numele si adresa destinatarului;
f) denumirea curenta a naturii marfii si felul ambalajului, iar pentru marfurile periculoase, denumirea lor general recunoscuta;
g) numarul coletelor, marcajele speciale si numerele lor;
h) greutatea bruta sau cantitatea astfel exprimata a marfii;
i) cheltuielile aferente transportului (pret de transport, cheltuieli accesorii, taxe de vama si alte cheltuieli survenite de la incheierea contractului si pina la eliberare);
j) instructiunile necesare pentru formalitatile de vama si altele;
k) indicatia ca transportul este supus regimului stabilit prin prezenta conventie si nici unei alte clauze contrare.

2. Daca este cazul, scrisoare de trasura trebuie sa contina si indicatiile urmatoare:
a) interzicerea transbordarii;
b) cheltuielile pe care expeditorul le ia asupra sa;
c) totalul sumelor ramburs de perceput la eliberarea marfii;
d) valoarea declarata a marfii si suma care reprezinta interesul special la eliberare;
e) instructiunile expeditorului catre transportator cu privire la asigurarea marfii;
f) termenul convenit in care transportul trebuie sa fie efectuat;
g) lista documentelor remise transportatorului.
3. Partile pot insera in scrisoarea de trasura orice alta indicatie pe care ele o considera utila.

Din practica s-a constata faptul ca un numar de 3 exemplare din CMR este insuficient , fiind necesar cel putin un exemplar si pentru companiile de expeditii, totodata datorita faptului ca de pe CMR-urile autocopiative pe parcursul timpului scrisul nu mai este vizibil varianta printata a CMR-urilor este mai la indemana tuturor.

Pentru a veni in sprijinul dumneavoastra am creat o solutie de managementul documentelor CMR ONLINE disponibila GRATUIT!

CMR PDF


CMR Management Online
Utilizarea este GRATUITA !*

Inregistreaza-te