Document CMR si factura de transport

Factura de transport este un act care priveste multe societati din tara. Tocmai de aceea, reglementarea documentelor obligatorii in cazul acestei facturi de transport reprezinta un punct de interes pentru foarte multe firme. Astfel, ce documente insotesc obligatoriu o astfel de factura (containere transportate de un furnizor tert) pentru ca aceasta sa fie deductibila din punct de vedere fiscal? Care va fi baza legala pentru aceasta situatie?

Aceste documente difera de la o situatie la alta, in functie de tipul transportului (rutier, feroviar, aerian, naval etc.), ruta (interna, externa, CE etc.), tipul marfurilor transportate (perisabile, periculoase etc.), postura in care se afla societatea (furnizor, beneficiar, intermediar etc.).

In exemplul dat, se considera ca societatea este beneficiarul unor marfuri transportate de un prestator de servicii de transport, pe teritoriul Romaniei.

Mai intai, un document care nu trebuie sa lipseasca este contractul de transport incheiat intre societatea beneficiar si transportator daca in contractul cu furnizorul de marfa nu este inclusa si obligatia acestuia de a asigura transportul marfii.

Pentru deducerea cheltuielilor inregistrate in evidenta contabila pe baza facturii reprezentand prestarea serviciilor de transport, justificarea intrarii marfurilor si deducerea cheltuielilor cu scoaterea lor din gestiune, principalele documente justificative sunt:
–    actele de provenienta a marfurilor,
–    avizul de insotire a marfurilor,
–    factura,
–    un exemplar din scrisoarea de transport, semnat si stampilat,
–    daca exista, polita de asigurare a marfurilor.

Avizul de insotire al marfurilor cod 14-3-6A este un formular cu regim special care trebuie sa cuprinda informatii cu privire la furnizor, cumparator, datele de identificare a marfurilor (tip, cantitate, pret si valoare, dupa caz), date despre mijlocul de transport, semnatura expeditorului.
Factura se intocmeste si se utilizeaza potrivit reglementarilor Legii 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 155.

Factura cuprinde in mod obligatoriu informatii cu privire la furnizor, cumparator, denumirea si cantitatea marfurilor, o referire la alte facturi sau documente emise anterior daca se emit mai multe facturi, orice alte mentiuni cerute de Codul fiscal, adaptate situatiilor specifice.

Scrisoarea de transport trebuie sa contina minim urmatoarele informatii:
– denumirea expeditorului si destinatarului;
– statia de plecare, statia de destinatie;
– greutatea marfii;
– numarul coletelor;
– modul de ambalare;
– plata taxei de transport;
– mentiuni privitoare la mijlocul de transport;
– natura produselor transportate.

Scrisoarea de transport se intocmeste in 4 exemplare:
– unul pentru expeditor;
– unul pentru caraus;
– unul insoteste marfa;
– unul se elibereaza destinatarului.

CMR-ul este destinat exclusiv transportului de marfuri cu autovehicule rutiere, (containerele si suprastructurile modulare nu sunt considerate vehicule).  Scrisoarea de transport (CMR), constituie dovada materiala a conditiilor prevazute in contractul de transport in traficul rutier intern si international de marfuri, precum si dovada primirii marfii de catre transportator. Un model de scrisoare de transport este prezentat Anexa 6 la Ordinul ministrului transporturilor nr. 1892 din 17 octombrie 2006, pentru aprobarea Normelor privind organizarea si efectuarea transporturilor rutiere si a activitatilor conexe acestora, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 919 bis din 13 noiembrie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare. In cazul in care exista si un contract de asigurare a marfurilor, o copie poate sa insoteasca factura


CMR Management Online
Utilizarea este GRATUITA !*

Inregistreaza-te